İCRA TAKİPLERİNDE YAPILAN VURGUNA KARŞI NELER YAPILABİLİR ?
Günümüzde birçok mağazada ev eşyaları veya teknolojik aletlerin alımında kredi kartı kullanmadan, senet imzalayarak veya sözleşme yapılarak satışlar gerçekleştiriliyor. Bu satışların ardından ise, tüketici vadesi gelen borcunu ödemediğinde, kendisine yönelik icra takipleri başlatılıyor. Buraya kadar her şey çok normal. Ancak bu icra takiplerinde büyük bir sorun söz konusu. Bu tarz alışverişlerden doğan icra takiplerinin, neredeyse hepsinde, borç miktarına YASAL FAİZLER DEĞİL, FAHİŞ ORANLARDA FAİZ uygulanıyor. 2006’dan bu yana yasal faiz %9 olmasına rağmen, bu tarz borçlardan dolayı gerçekleştirilen icra takiplerinde, %60, %72 ve hatta %96 faiz oranlarıyla karşılaşmak mümkün olabiliyor.
Örneğin 1000 TL’lik bu tip bir borcumuz var. Alacaklı taraf, icra takibine en baştan itibaren %72 faiz uyguluyor. Bir yıl boyunca ödeyecek gücümüz yoktu ve bu sürenin sonunda takibin bakiye borcu 1.720 TL oldu. Halbuki olması gereken, %9 faizden 1.090 TL’ydi. Aradaki bu 630 TL, HUKUKA AYKIRI BİR ŞEKİLDE ARTAN BORÇTUR.
İcra takiplerine itiraz süresi 7 gün olmasına rağmen, bu şekilde şişirilmiş icra takibi borçlarına, ödemiş dahi olsanız, DAVA YOLUYLA itiraz edilebiliyor. Fazla ve haksız yere ödenen faiz miktarları, açılacak dava yoluyla, FAİZİYLE BERABER GERİ ALINABİLİYOR, hem de dava açarken yapılan masraflarla beraber.
Nacizane tavsiyemiz, alınteriyle kazandığınız paraları, haksız ve hukuka aykırı şekilde kaptırmamanızdır.